دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا
ثبت نام کنید یا
وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
بنی ادم اعضای یک پیکرند که در افرینش زیک گوهرند
رسول اکرم (ص) می فرمایند:« دو برادر همانند دو دست هستند که یک دیگر را می شویند.»
پیامبر اکرم (ص) فرمود:« مؤمنان در دوستی و مهربانی مانند بدن انسان هستند. اگر یکی از اعضای بدن درد کند دیگر اعضای بدن با همدردی می کنند و بی تاب می شوند.
سعدی این سخن را به شعر برگردانده است
بنی آدم اعضای یکدیگرند
که در آفرینش ز یک گوهرند
چو عضوی به درد آورد روزگار
دگر عضوها را نماند قرار
بنیان های تفکر انسان در این شعر پارسی آمده است:
بنی آدم اعضای یک پیکرند که در آفرینش زیک گوهرند
چو عضوی به دردآورد روزگار دگر عضوها را نماند قرار
در این دو بیت شاهد چند آموزش روشن انسان مداری هستیم:
۱) برابری انسان ها ۲) به هم پیوسته بودن انسان ها ۳) همبستگی انسان ها ۴)همدردی ۵) مسئولیت پذیری
این همه ی آن آموزشی است که یک مکتب انسان مدار به ما می آموزد تا بدانیم که به عنوان انسان همگی مشابهت ذاتی داریم، سرنوشتمان به هم وابسته است، درد دیگری را باید درد خود بدانیم، انسان ها را دوست بداریم و نسبت به رنج بشر بی تفاوت نبوده و تا پایان دادن به آن، آرام و قرار نداشته باشیم.
اگر بني آدم اعضاي يكديگرند يعني از يكگوهر و ذات و سرشت مي باشند آيا مرادخلقت از خاك است يا چيز ديگر؟
» شعر معروف سعدي »بني آدم اعضاي يكديگرند...« ترجمه گونه اي از روايت پيامبر گرامي اسلام (ص ) است . با اين تفاوت مهم كه در روايت نبوي آمده است كه »مومنان اعضا يكديگرند« نه »بني آدم « و معناي روايت اين است كه مومنان باهم در سراسر جامعه بشري همانند يك پيكر مي باشند و با يكديگر اتحاد و پيوستگي دارند و درد يكي درد همگي است . به تعبير مولوي »متحد جان هاي مردان خداست « اما سعدي در شعر خود دچار تحريف شده است زيرا در تاريخ خواننده ايم و در زمانه خود ديده ايم كه برخي از مردم برخي ديگر را چون گرگ مي درند و گروه سوم نه تنها ناراحت نمي شود, بلكه درنده را تشويق هم مي كند و جايزه هم مي دهد.
نمونه بارز آن نسل كشي نژاد پرستانه صهيونيست ها در فلسطين و حمايت ها و تشويق هاي پيدا و پنهان آمريكاييان است كه روي بشريت و تاريخ معاصر را سياه كرده و قلب تمامي مومنان را جريحه دار نموده است . به هر حال استاد مطهري روايت نبوي و شعر سعدي را نقل كرده و روايت را تفسير و شعر را نقد كرده است : معناي روايت و نقد شعر را در كتاب »انسان كامل « اثر متفكر شهيد آيت الله مطهري , ص 333-322 مطالعه فرماييد.
اما تمامي انسانها از نسل حضرت آدم هستند و همگي از خاك آفريده شده اند و داراي فطرت و سرشتي مشترك مي باشند كه توضيح كامل آن را مي توانيد در كتاب »تفسير موضوعي قرآن « جلد 14 »انسان در قرآن « اثر استاد علامه آيه الله جوادي آملي مطالعه فرماييد. و اين مطلب به روايت نبوي و شعر سعدي مرتبط نيست .
داستانی درباره ی این موضوع: بني آدم اعضاي يكديگرند
معلم اسم دانش آموز را صدا كرد، دانش آموز پاي تخته رفت ، معلم گفت: شعر بني آدم را بخوان ، دانش آموز شروع كرد:
بني آدم اعضاي يكديگرند
كه در آفرينش ز يك گوهرند
چو عضوي به درد آورد روزگار
دگر عضوها را نماند قرار
به اينجا كه رسيد متوقف شد ،معلم گفت: بقيه اش را بخوان! دانش آموز گفت: يادم نمي آيد ، معلم گفت: يعني چي ؟اين شعر ساده را هم نتوانستي حفظ كني؟! دانش آموز گفت:آخر مشكل داشتم مادرم مريض است و گوشه ي خانه افتاده ،پدرم سخت كار ميكند اما مخارج درمان بالاست، من بايد كارهاي خانه را انجام بدهم و هواي خواهر برادرهايم را هم داشته باشم ببخشيد، معلم گفت: ببخشيد همين؟!مشكل داري كه داري بايد شعر رو حفظ ميكردي مشكلات تو به من مربوط نميشه!در اين لحظه دانش آموز گفت:
تو كز محنت ديگران بي غمي
نشايد كه نامت نهند آدمي